Lær basisøvelserne

Når jeg lærer klienter at udføre vægtstangsøvelser, tager jeg udgangspunkt i den tekniske udførelse beskrevet i Starting Strength 3rd edition (Rippetoe & Kilgore, 2011). Denne metode er simpel og konkret, hvilket gør den perfekt for nybegyndere, der ikke skal konfronteres med for mange perspektiver, valgmuligheder og gradueringer. De skal bare vide præcist, hvad de skal gøre. Individuelle tilpasninger i løfteteknik kan komme senere i træningskarrieren, men her er de basale principper, man kan basere sin løfteteknik på.

Løfteteknikkerne herunder tager ikke nødvendigvis højde for individuelle begrænsninger pga. sygdom, smerter eller mobilitetsvanskeligheder. Læs om forskellige øvelsesvariationer, og i hvilke situationer de kan være brugbare, under fanen smertehåndtering.


Squat

Squat er muligvis den vigtigste og mest potente træningsøvelse, når vi snakker opbygning af fysisk og mental styrke. En stor mængde muskelmasse involveres over et stor bevægeudslag, udført med et bevægemønster som vi bruger konstant i vores dagligdag. Samtidig er det muligvis den mest misforståede træningsøvelse. Misforståelsen opstår i rygpositionen - den vinkel din rygsøjle har i bunden af squat. De fleste holder sig så oprejste som muligt, hvilket er ineffektivt. Vi vil bukke os forover, så vi kan bruge de stærkeste muskler i vores krop, hvilket er vores hoftestrækkere. Spørgsmålet er så "Jamen stresser det ikke ryggen?" Jo det gør, men stress gør den stærkere. Vi vil involvere ryggen så vi kan styrke den, ligesom alle de andre muskler involveret. Der er ikke øget risiko for skadespotentiale i ryggen sammenlignet med andre muskler. Muskler der skånes bliver svage. Svage muskler har større potentiale for stivhed, smerter og lidelser. Det vil vi undgå. 

Lær at udføre squat

  1. Stil dig med skuldrene i bredde med dine fødder.
  2. Rotér fødderne cirka 30 grader udad.
  3. Find et punkt på gulvet, ca. 1,5-2 meter foran dig, og hold øjnene på dette punkt under hele øvelsen.
  4. Tag en dyb indånding og hold vejret.
  5. Begynd at bukke knæ og hofter samtidig. Skub hofterne tilbage og lad dig bøje fremad. Peg brystkassen mod gulvet, samtidig med at dine knæ bevæger sig frem og udad i retning af tæerne.
  6. Gå ned, indtil din hofte er under knæhøjde. Dine knæ vil være 2-3 cm foran tæerne.
  7. Rejs dig ved at skubbe hofterne opad – hold ryggen i en stabil vinkel hele vejen op.
  8. Pust ud, når du står oprejst og stille. Tag en ny indånding og gentag processen.

Coaching af den foroverbukkede position i squat.

Squat-dybde

En god standard for squat-dybde er, at hofterne går under knæhøjde, hvilket er noget, de fleste er stærke nok til at opnå, bortset fra ældre eller syge mennesker med betydelig funktionsnedsættelse. Dybden på squat er i et vist omfang arbitrær. Det vigtigste er, at du går ned i en dybde, der giver et stort bevægeudslag og som gentages ved hver gentagelse. Når vægten på stangen øges over tid, kan nogle have en tendens til at reducere bevægeudslaget i deres squat og ikke gå lige så dybt. Lad være med det. Sæt en standard for din dybde og hold dig til den. Acceptér ikke mindre.

Squat for begyndere og svage/syge mennesker

Særligt svage eller aldrende mennesker kan starte ud med kun kropsvægt og eventuelt med et begrænset bevægeudslag, som gradvist kan øges. Efter et par træningspas vil de fleste have brug for at tilføje belastning, og det gør vi med vægtstang. Stangen skal ikke placeres på nakken, men længere ned på ryggen, så du kan holde den foroverbukkede position af ryggen. Placér stangen under det benede fremspring på skulderbladet, på den bagerste del af skulderen. Albuerne skal holdes hævet og løftet mod loftet, så skuldrene kan understøtte stangen. 

Placering af vægtstangen i rack og udgangsposition:

Sæt stangen i et power rack eller squatstativ, så stangen er i midt brysthøjde. Grib stangen med så smalt et greb som muligt, hvor du stadig kan dykke hovedet under stangen og få den i low bar-positionen, samtidig med at håndleddene er i neutral position. Stræk knæ og hofter for at frigive stangen fra racket. Tag to-tre skridt tilbage, så stangen er fri fra racket, og stil dig i din squat-position med skuldrene i bredde mellem fødderne og fødderne roteret 30 grader. Nu kan du begynde dine squats.

Efter endt squat: Træd fremad, indtil stangen rører rackets stolper. Sænk stangen tilbage i krogene i racket.


Pres

Pres er en af de ældste træningsøvelser, der findes. At presse en tung vægt over hovedet kræver både styrke, mobilitet og har stor overførbarhed til vores daglige liv. Styrke og mobilitet i bevægelser over hovedet har tendens til at forsvinde med alderen, så det er vigtigt, at vi arbejder for at bevare denne funktion.

Lær at lave pres

  1. Stil dig foran racket med stangen i brysthøjde (samme højde som i squat).
  2. Grib stangen med skuldrenes bredde.
  3. Gå ned i knæ, gå frem mod racket og få stangen ind på dine kraveben. Hold albuerne fremad.
  4. Rejs dig med stangen liggende ovenpå dit kraveben, eller alternativt svævende mellem din hage og kraveben, hvis du har lange underarme.
  5. Tag et skridt tilbage, så stangen kommer fri fra racket. Stil dig med fødderne i skulderbredde og lås dine knæ. Spænd hårdt i dine lår og baller.
  6. Læn dig en anelse tilbage. Denne tilbagelæning skal skyldes et stræk i hoften, ikke et buk i lænden.
  7. Tag en dyb indånding, hold vejret og pres stangen op og skråt tilbage over hovedet. Skub dit hoved ind under stangen, lige så snart stangen passerer din pande, så du kan komme tilbage i en oprejst position.
  8. Afslut med et shrug! Løft dine skuldre op mod ørerne samtidig med, at du strækker armene helt ud over hovedet.
  9. Sænk stangen langsomt tilbage til udgangspositionen, med pause på brystet, og gentag. Når du er færdig med et set, gå fremad, indtil stangen rører rackets stolper. Sænk derefter stangen tilbage i krogene på racket.

Vejrtrækning kan enten ske i bundpositionen, når stangen er i ro ved kravebenene, eller alternativt i toppen af løftet, med armene strukket. 

Coaching af pres.

To typiske fejl under pres

1. Løfteren løfter stangen i en bue uden om ansigtet. Det flytter stangen væk fra vores tyngdepunkt, så vægten bliver sværere at løfte. Vi vil holde stangen over midten af foden og flytte den i en lige linje op. Det er vores opgave at flytte vores krop, så stangen kan gøre dette. Det betyder stangen skal tættere på vores ansigt end vi er komfortable med. Du vil højst sandsynligt ramme din næse eller hage med stangen et par gange. Det kommer til at gøre ondt og det er ok. Over tid bliver du bedre til at holde stangen tæt på ansigtet uden at ramme.

2. Når løfteren sænker stangen tilbage til kravebenene, sænker løfteren stangen for langt ned på brystbenet, så albuerne ikke længere er fremad. For at kunne presse mest effektivt skal dine underarmsknogler være vinkelret på stangen i den retning, du ønsker at presse. For at presse den maksimale vægt skal du derfor have albuerne en smule fremme, så det føles som om du presser stangen skråt tilbage over hovedet. Ved samtidig at skubbe hovedet under stangen og rette dig op, vil stangen bevæge sig i en lige linje over midten af foden.


Dødløft

Dødløft er den ultimative øvelse til træning af ryggen, hoftestrækkere og mindsker kroniske rygsmerter bedre end andre generelle motionsformer (Tataryn et al, 2021)Det er i den øvelse vi har potentiale for at løfte den tungeste vægt. Dødløft er i sin essens en meget funktionel bevægelse - at samle et tungt objekt op fra jorden! Ligesom med squat vil der være misinformerede mennesker, der mener at dødløft er skadeligt for ryggen, hvilket ikke er støttet af forskning. Vi vil belaste ryggen så vi kan styrke den, ligesom vi gør med alle andre strukturer i kroppen. Dødløft er hverken skadeligt eller farligt. De eneste der bliver skadet er dem der tager dumme beslutninger, løfter med elendig teknik, med mere vægt end de er stærke nok til at løfte og følger et elendigt program med for hurtig progression og for høj intensitet. Det er ikke dødløfts skyld. Det er brugerens. Dødløft udføres korrekt og sikkert med fem simple trin:

  1. Stil dig med stangen over midten af din fod, med 1-2 nævers bredde imellem dine hæle. Rotér dine fødder 15-20 grader ud.
  2. Buk dig forover og tag fat i stangen med dine skuldres bredde, uden at flytte på stangen.
  3. Lad dine knæ komme frem, indtil dine skinneben rører stangen, uden at flytte stangen. Rul ikke stangen til dine ben. Lad den være hvor den er. Skub dine knæ ud i dine albuer.
  4. Tag en dyb indånding og hold vejret. Skyd brystet frem og flad din ryg ud, uden at flytte stangen.
  5. Træk stangen op af dine ben. Skub stangen ind i dine ben, så dine ben har kontakt med stangen under hele øvelsen. Sæt derefter stangen tilbage på jorden over midten af foden. 

Coaching af de fem trin i dødløft.

At holde rygsøjlen i én konstant stabil position under løftet er afgørende for at kunne overføre kraften genereret fra kroppen ned i stangen. At skyde brystet frem i bunden af løftet og løfte med en flad ryg, er ikke behageligt. Du skal derfor være indstillet på at skyde brystet mere frem end du har lyst til. Hold ryggen i en komplet strukket flad position. Nogle styrkeløftere har en bevidst rundet øvre ryg, når de laver dødløft. Det gør de for mekanisk at reducere bevægeudslaget over hoften, så de kan løfte mest muligt vægt. Vi er ikke styrkeløftere. Vi træner for at opbygge mest muligt styrke. Det indebærer at udføre vores øvelser over det størst mulige sikre bevægeudslag, jøvnfør vægtstangsrecepten her på siden. Vi løfter derfor med en flad ryg.

Sænk altid vægten kontrolleret under træning. De, der smider vægten i toppen af dødløft er dramatikere, der udelukkende støjer, for at skabe opmærksomhed omkring dem selv. Det er respektløst over for udstyret. Det er respektløst over for andre i træningslokalet. Derudover udfører du ikke den excentriske del af øvelsen, hvor vægten sænkes, som opbygger mere muskelmasse og muskelstyrke end den koncentriske del gør (Roig et al, 2009). Vi er desuden stærkere i den excentriske del af bevægelsen, så der er intet argument for ikke at sænke vægten under kontrol.

Der er forskellige måder at gribe stangen på. Til at starte med, grib den med et kraftgreb dobbelt overhånd. På et tidspunkt vil alle nå et punkt, hvor vægten er så tung at stangen ruller ud af hænderne. Derefter er der tre greb du kan bruge, alle med hver deres fordele og ulemper.

Krydsgreb. Grib med den ene hånd overhånd og den anden underhånd. Når stangen ruller ud af den ene hånd, vil den rulle ind i den anden og vi får derfor en meget sikkert greb. Konsekvensen er at vi har skuldrene i en asymmetrisk position, hvor nogle har tendens til at løfte skævt. Det kræver derfor en tilvænningsfase, hvor man lærer den nye teknik.

Låsegreb. Læg tommelfingeren om stangen og derefter de resterende fingre om tommelfingeren. Med det får du et meget sikkert greb, hvor du kan holde hvad som helst. Konsekvensen er at det gør ondt, fordi vægten presser ned på tommelfingeren. Det er ikke farligt og man vænner sig til det over tid, men det kan føles slemt i starten.

Gennemgang af grebstyperne i dødløft

Løftestropper. Med disse kan vi gribe stangen dobbelt overhånd som vi plejer, med skuldrene i symmetri. Konsekvensen er at vores greb ikke er involveret i nogen betydelig grad. Overforbrug af stropper fører til at hænderne bliver svagere. Det er et problem, for ude i virkeligheden har vi ikke stropper vi kan bruge og mange aktiviteter kræver at vi har styrken til gribe omkring noget. Bliv derfor ikke afhængig af løftestropper. Løftetropper kan dog være nyttig, hvis man har akut funktionsnedsættelse i hænder eller håndled. Stropper kan i nogle situationer gøre at man kan gennemføre sin dødløfttræning som normalt, imens man forbedrer sin funktion.

Uanset hvilket greb du vælger, så brug dit normale dobbeltoverhåndsgreb på dine opvarmningssæt, så tungt som du kan, så du kan træne dit greb. Når du ikke kan løfte vægten længere dobbelt overhånd, så brug ét af de andre greb.

Låsegreb.

Krydsgreb.

Løftestropper.


Bænkpres

Bænkpres er muligvis den af vores vægtstangsøvelser, som i mindst omfang opfylder kriterierne for de mest effektive træningsøvelser. Der er begrænset muskelmasse involveret og bevægeudslaget er ikke det største. Hvor bænkpres til gengæld kompenserer er dens evne til at udvikle overkropsstyrke, da det tillader en stor mængde vægt at blive løftet. Bænkpres kan udføres i et stativ specielt designet til bænkpres, eller du kan gøre det i et powerrack med en fritstående bænk.

  1. Læg dig på bænken med stangen i racket. Stangen skal være lige under dine øjne når du kigger lige op på loftet.
  2. Stangen skal være i samme højde som dine håndled, når du har armene strukket.
  3. Grib stangen med et bulldog-greb, med en bredde, der tillader dig at have lodrette underarme i bunden af løftet, set forfra. Prøv med en næve breddere end dine skuldre, optag dig selv på video og se hvilken vinkel dine underarme er i.
  4. Saml skulderbladende og svaj i lænden. Hold fødderne flat i jorden, så langt op under sig selv som muligt. Hold hoved og bagdel i kontakt med bænken. 
  5. Stræk armene med stangen i hænderne og før stangen ud over dit skulderled.
  6. Tag en dyb indånding og hold vejret. Sænk stangen skråt til bunden af dit brystben, så stangen er på linje med dine brystvorter.
  7. Løft stangen skråt tilbage til startpositionen over dit skulderled, tilbage i startpositionen og gentag. Efter endt set, før stangen tilbage med komplet strukkede arme, indtil stangen rører rackets stolper. Sænk til sidst stangen tilbage i krogene på racket.

Video der gennemgår bænkpres, teknik og sikkerhed.

Bænkpres er den eneste træningsøvelse der kan slå dig ihjel, hvis du træffer dumme beslutninger. I alle andre vægtstangsøvelser vil vægten lande på gulvet og vi har mulighed for at flytte os, hvis noget går galt. I bænkpres lander vægten på os, fordi vi er fanget mellem stang og bænk. Bænkpres alene er ansvarlig for over halvdelen af alle dødsfald i træningscentrene (Lombardi, 2003). Det sker 100% af gangene pga. brugerfejl, der kunne være undgået ved meget simple forholdsregler. Brug bænkpressen, men respektér den.

  • Hvis du skal lave bænkpres, så grib stangen med tommelfingrene rundt om stangen, så du ikke kan tabe den ud af hænderne.
  • Før altid stangen til og fra racket med strukkede arme.
  • Udfør øvelsen inde i et power rack, hvor du kan justere højden på sikkerhedsstopperne, så du kan sætte stangen på stopperne, hvis du ikke kan gennemføre løftet. Hvis du ikke har et powerrack med sikkerhedsstoppere, så lad være med at bænkpresse. Bænkpres er ikke en vigtig øvelse. Specialisér i pres i stedet.

Armhævninger

Armhævninger betragtes generelt som en assisterende øvelse, men her på siden er de en del af vægtstangsrecepten for øvede og avancerede atleter. At hæve sin egen krop er en del af vores naturlige bevægemønstre, der træner næsten alle muskler i overkroppen. Det er desuden en effektiv metode til at forbedre eller bevare skuldermobilitet og supinationsbevægelse af hånden (at vende vores håndflade mod os selv), hvilket er to bevægelser vi med alderen hurtigt mister mobilitet i. Den vigtigste grund er dog at armhævninger kan være et redskab til at korrigere for overvægt og fremme vores styrke relativ til vores kropsvægt. At blive stærk er nemt, hvis vi lader vores fedtprocent stige, men styrke må ikke komme på bekostning af vores helbred eller dagligdagsfunktionalitet. Hvis vi kan lave et par strikse armhævninger, så er vi stærke og har højst sandsynligt en sund fedtprocent. Armhævninger er lette at lære rent løfteteknisk:

  1. Grib en tværbar med underhåndsgreb med dine skuldres bredde.
  2. Lav et dødt hæng, med helt strakte arme og lad dine skuldre komme op til dine ører.
  3. Tag en dyb indånding og hold vejret.
  4. Træk dig selv op til stangen, indtil stangen har kontakt med din krop, et sted mellem dit kraveben og midten af dit brystben. Det præcise punkt afhænger af din kropsbygning. Stræb efter at ramme det samme punkt hver gang.
  5. Sænk dig selv tilbage til dødt hæng og gentag.

Armhævninger er meget lette at snyde i, hvor man kan bruge momentum og svinge sig selv op, eller ved at reducere bevægeudslaget, så det ikke længere er en effektiv træningsøvelse. Derfor laver vi armhævninger så strikse og standardiserede som muligt. Det gør vi ved at hænge helt dødt i bunden af løftet, holde pause i bunden, og at trække os helt op, indtil vores krop har kontakt med tværbaren. Så ved vi med sikkerhed at hvis vi har fremgang er fordi vi er blevet stærkere, og ikke fordi vi er blevet bedre til at svinge os selv op, eller fordi vi har reduceret bevægeudslaget. Vær meget kritisk over for din løfteteknik og tæl ikke gentagelser med, som ikke imødekommer standarden.

Underhåndsgrebet er at foretrække, men hvis du ikke kan bruge underhåndsgrebet, kan du bruge neutral greb med parallelle håndtag eller overhåndsgreb. Hvilken variant du vælger afhænger udelukkende af personlig præference. Ift. styrkeopbygning gør det ingen forskel (Andersen et al, 2014; Dickie et al, 2017; Ortega-Rodriguez et al, 2021).

Armhævninger kan gradueres i starten, enten ved brugen af elastikker, der kan assistere i at hæve os op til tværbaren, eller alternativt ved at bruge en lat pulldown maskine, hvis du træner i et træningscenter. Vi vil dog træne armhævninger lige så snart vi kan, da de involverer langt mere muskelmasse og der ses generelt større muskelaktivitet, sammenlignet med træning i en pull down maskine (Doma & Deakin, 2013). Er elastikker ikke en mulighed kan man foretage rows med egen kropsvægt ved at sætte en stang i et rack. Sørg for at vende så stanges trækkes ind i krogen. Så kan stangen ikke blive rykket ud af krogen ved et uheld.


Valsalva-manøvren

Rippetoe, M., & Kilgore, L. (2011). Starting strength: basic barbell training (3rd ed). Wichita Falls, TX: Aasgaard Co.

Forudsætningen for at vi kan løfte mest mulig vægt er at vi kan stabilisere vores ryg. Vores skelet består for det meste af lange stive rørknogler. Vores rygsøjle består af masse mindre ryghvirvler, så vi kan bukke, strække og rotere i overkroppen. Det gør rygsøjlen mindre stabil ift. biomekanisk at kunne generere kraft op imod en vægtstang. For at gøre rygsøjlen effektiv til at overføre den kraft vi genererer, må vi derfor aktivt lave et større 'intra abdominal tryk' for at gøre rygsøjlen mere stabil, tage en dyb indånding, holde vejret og spænde i maven når vi løfter vægt. Indåndingen vil uvide lungerne, der vil presse vores organer ind mod vores rygsøjle. Dette kaldes en 'valsalva-manøvre'. Valsalva-manøvren skal foretages under hver gentagelse i vores vægtstangsøvelser. Indånding og udånding skal foretages imellem gentagelserne, når vi står stille og ikke er i bevægelse.

Valsalva-manøvren er bevist at være effektiv til at skabe intra abdominal tryk til at stabilisere ryggen under træning og der er ikke bevis for at det skulle have nogle helbredsmæssige konsekvenser at udføre (Hackett et al, 2013). Det er derimod et krav for at kunne generere maksimal kraft - og vi gør det alligevel i vores dagligdag, uanset om vi bemærker det eller ej, f.eks. når vi nyser. Med mindre du har en helbredsmæssig sygdom, hvor du af lægefaglige specialister direkte er blevet informeret om ikke at gøre det, så kan du foretage en valsalva-manøvre uden bekymring.


Personligt træningsudstyr

Kalk/magnesium

Dette er til at tørre dine hænder ud under træning, for at fjerne håndsved. Dette er af sikkerhedshensyn, så du kan have et sikkert greb om stangen. Du kan bruge kalk/magnesium i blok-, flydende- eller pulverform. Der er ingen grund til at bruge en ekstrem mængde af kalk/magnesium. Læg et tynd lag på hænderne i starten af træningspasset. Det er muligvis tilstrækkeligt for at du kan gennemføre dit træningspas. Dit træningscenter stiller ideelt set kalk/magnesium til rådighed. Hvis de ikke tillader brug af kalk/magnesium så find et andet sted at træne, for så er sikkerhed ikke en prioritet for dem. 

 

Vægtløftersko

De er designet til at støtte foden, så den ikke kan bevæge sig i skoen. De har en lille hæl der får knæene længere frem i squat, hvilket gør det lidt lettere at nå korrekt dybde. De har en helt flad hård bund, så man kan stå stabilt på jorden. Løbesko bør aldrig benyttes til vægttræning. Løbesko er designet med en tyk, blød bund til stødabsorbering, ikke stabilitet. Så hellere løfte i bare fødder.

 

Vægtløfterbælte

Bæltet gør valsalva-manøvren mere effektiv. Bæltet sætter en fysisk barriere, så maven ikke kan spile ud, dvs. lunger og organer presses hårdere ind på rygsøjlen og stabiliserer den mere end normalt. Bælter mindsker ikke risikoen for skader (Foster et al, 2018; Reddell et al, 1992)Bælter øger ikke muskelaktivitet (Pellerchia et al, 2018; Zink et al, 2001)Bælter fremmer muligvis ikke progression. Man bliver altså ikke hurtigere stærkere ved bruge bælte i sin træning. Man bliver heller ikke hurtigere stærkere ved ikke at bruge det. Det er dog alt sammen meget spekulativt, for ingen studier har undersøgt det direkte, så vi ved det ikke med sikkerhed. Hvad vi helt sikkert ved er at bælter øger kraftproduktionen, dvs. man kan løfte mere vægt med bælte på (Lander et al, 1990; Lander et al, 1992; Fong et al, 2022). Vil du konkurrere i sport, hvor brug af bælte er tilladt, bør du som minimum træne periodisk med bælte op til konkurrencen, så du kan lære at udnytte dets effekt.

Det bedste og billigste valg af bælte er et prong læder bælte. Forskellige øvelser kræver forskellig stramhed i bæltet og prong bælter er her lette at justere. 10mm bælter er typisk mere komfortable at bære, men ønsker du maksimal støtte kan du bruge et 13mm bælte i stedet. 

Dit bælte skal være blødt og letformigt, så det kan forme sig efter kroppen, når du har det på. Hvis dit bælte føles som om du går med et pvc-rør omkring dig, der gnaver ind i din hud og som begrænser din bevægefrihed, så er det ikke et godt bælte. De fleste bælter er meget stive i materialet når man køber dem og du kommer her til at bruge to minutter på at bryde bæltet ind.

Bæltet skal placeres midt på maven, hvor bæltet vil dække navlen. Bæltet skal sidde tæt til kroppen og være så stramt som muligt, hvor du stadig kan tage en fuld indånding. Begrænser bæltet dit åndedræt er bæltet for stramt. Kan du ikke udføre øvelserne rigtigt, hvor du ikke kan sætte din rygsøjle i korrekt strukket position, fordi bæltet begrænser din bevægefrihed, er bæltet for stramt.

Ift. hvornår du bør tage dit bælte på under din træningssession er i sidste ende op til dig. Et udgangspunkt kan være at bære bæltet på dit sidste opvarmningsset og alle dine arbejdssets på dine vigtigste basisøvelser.

De specifikationer du bør gå efter, hvis du vil købe et bælte er:

  • Single prong eller double prong læder bælte.
  • 10cm bredt hele vejen igennem bæltet.
  • 10-13mm tykt.

Så længe bæltet opfylder de specifikationer er det et godt bælte. Jeg har et samarbejde med Cerberus Strength Europe, der forhandler bælter der allerede er brudt ind. Brug rabatkoden MIKKEL10 ved udtjekning og få 10% rabat på din ordre.

https://cerberus-strength.eu/ 


Muskelømhed efter træning

Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) er den muskelømhed man kan opleve efter træning, når musklerne er blevet udsat for uvant eller intensiv træning, f.eks. hvis træningsvolume eller intensitet meget drastisk er blevet øget. Særligt den excentriske bevægelse er ansvarlig for DOMS. Man kan forvente DOMS de første par træningspas i ens træningskarriere, fordi man er gået fra at lave absolut ingenting til nu at træne, men kroppen vænner sig hurtigt til træning. Derefter vil man ideelt aldrig opleve DOMS igen. DOMS er ikke en positiv eller ønsket oplevelse. Det er en inflammatorisk tilstand, der forhindrer os i at træne med optimal intensitet og frekvens. Oplever vi DOMS sporadisk i vores træningskarriere accepterer vi det, for det kan også ske uden åbenlys forklaring, men det har ingen relevans for styrkeopbygning og ikke noget vi aktivt vil prøve at fremprovokere. Nogle mennesker kan godt lide at fremprovokere DOMS fordi de i så fald "føler" at de har gjort noget. Der er vi nødt til at afdække vores motivation klart for os selv og stille spørgsmålet: "Er det vigtigste for mig at "føle" at jeg har gjort noget godt, selv om jeg ikke har, eller er det vigtigste at jeg har fremgang og når mit mål?". Her på siden træner vii for at blive stærkere og nå konkrete mål. Dér er DOMS en faktor, der hæmmer os (Cheung et al, 2003).


Litteraturliste

Andersen V, Fimland MS, Wiik E, Skoglund A, Saeterbakken AH. Effects of grip width on muscle strength and activation in the lat pull-down. J Strength Cond Res. 2014 Apr;28(4):1135-42. doi: 10.1097/JSC.0000000000000232. PMID: 24662157. 

Cheung K, Hume P, Maxwell L. Delayed onset muscle soreness : treatment strategies and performance factors. Sports Med. 2003;33(2):145-64. doi: 10.2165/00007256-200333020-00005. PMID: 12617692.

Dickie JA, Faulkner JA, Barnes MJ, Lark SD. Electromyographic analysis of muscle activation during pull-up variations. J Electromyogr Kinesiol. 2017 Feb;32:30-36. doi: 10.1016/j.jelekin.2016.11.004. Epub 2016 Nov 28. PMID: 28011412.

Doma K, Deakin GB, Ness KF. Kinematic and electromyographic comparisons between chin-ups and lat-pull down exercises. Sports Biomech. 2013 Sep;12(3):302-13. doi: 10.1080/14763141.2012.760204. PMID: 24245055.

Fong, S. S. M., Chung, L. M. Y., Gao, Y., Lee, J. C. W., Chang, T. C., & Ma, A. W. W. (2022). The influence of weightlifting belts and wrist straps on deadlift kinematics, time to complete a deadlift and rating of perceived exertion in male recreational weightlifters: An observational study. Medicine, 101(7), e28918. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35363215/

Foster NE, Anema JR, Cherkin D, Chou R, Cohen SP, Gross DP, Ferreira PH, Fritz JM, Koes BW, Peul W, Turner JA, Maher CG; Lancet Low Back Pain Series Working Group. Prevention and treatment of low back pain: evidence, challenges, and promising directions. Lancet. 2018 Jun 9;391(10137):2368-2383. doi: 10.1016/S0140-6736(18)30489-6. Epub 2018 Mar 21. PMID: 29573872

Hackett, Daniel A.; Chow, Chin-Moi. The Valsalva Maneuver: Its Effect on Intra-abdominal Pressure and Safety Issues During Resistance Exercise. Journal of Strength and Conditioning Research 27(8):p 2338-2345, August 2013. | DOI: 10.1519/JSC.0b013e31827de07d

Lander, J. E., Simonton, R. L., & Giacobbe, J. K. (1990). The effectiveness of weight-belts during the squat exercise. Medicine and Science in Sports and Exercise, 22(1), 117-126. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2304406/

Lander, J. E., Hundley, J. R., & Simonton, R. L. (1992). The effectiveness of weight-belts during multiple repetitions of the squat exercise. Medicine and Science in Sports and Exercise, 24(5), 603-609. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1533266/

Lombardi, V P.1; Troxel, R K.1. U.S. DEATHS & INJURIES ASSOCIATED WITH WEIGHT TRAINING. Medicine & Science in Sports & Exercise 35(5):p S203, May 2003.

Ortega-Rodríguez R, Feriche B, Almeida F, Bonitch-Góngora J, Padial P. Effect of the Pronated Pull-Up Grip Width on Performance and Power-Force-Velocity Profile. Res Q Exerc Sport. 2021 Dec;92(4):651-658. doi: 10.1080/02701367.2020.1762835. Epub 2020 Jul 15. PMID: 32669057.

Pellechia, Jacqueline; Petrizzo, John; Otto, Robert M. FACSM; Wygand, John FACSM. The Effect Of Using A Weightlifting Belt On Muscle Activation During A Conventional Deadlift: 198 Board #39 May 30 9. Medicine & Science in Sports & Exercise 50(5S):p 29, May 2018. | DOI: 10.1249/01.mss.0000535178.28261.8a 

Reddell CR, Congleton JJ, Dale Huchingson R, Montgomery JF. An evaluation of a weightlifting belt and back injury prevention training class for airline baggage handlers. Appl Ergon. 1992 Oct;23(5):319-29. doi: 10.1016/0003-6870(92)90293-5. PMID: 15676878.

Rippetoe, M., & Kilgore, L. (2011). Starting strength: basic barbell training (3rd ed). Wichita Falls, TX: Aasgaard Co.

Roig M, O'Brien K, Kirk G, Murray R, McKinnon P, Shadgan B, Reid WD. The effects of eccentric versus concentric resistance training on muscle strength and mass in healthy adults: a systematic review with meta-analysis. Br J Sports Med. 2009 Aug;43(8):556-68. doi: 10.1136/bjsm.2008.051417. Epub 2008 Nov 3. PMID: 18981046.

Tataryn N, Simas V, Catterall T, Furness J, Keogh JWL. Posterior-Chain Resistance Training Compared to General Exercise and Walking Programmes for the Treatment of Chronic Low Back Pain in the General Population: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Med Open. 2021 Mar 8;7(1):17. doi: 10.1186/s40798-021-00306-w. PMID: 33683497; PMCID: PMC7940464.

Zink AJ, Whiting WC, Vincent WJ, McLaine AJ. The effects of a weight belt on trunk and leg muscle activity and joint kinematics during the squat exercise. J Strength Cond Res. 2001 May;15(2):235-40. PMID: 11710410.